Mennesker har altid fortalt hinanden historier. Tidligere samledes vi omkring bålet og fortalte. For underholdningens skyld - og for at lære om livet og dele erfaringer. I dag har vi måske mere end noge sinde brug for at fortælle og lytte til hinandens historier. For at finde mening, i det vi oplever, i de valg vi tager og i de relationer vi indgår i. Når vi fortæller om dele af vores liv tillægger vi dem betydning. Derfor er det livgivende at fortælle andre historier, end dem fra det velkendte repetoir. At fortælle om det vi måske næsten havde glemt. Det giver os mulighed for, at se os selv og andre i et nyt lys, for at få øje på nye muligheder og måske blive opmærksom på sider af os selv, som vi helt havde glemt.
Lyttekvaliteten har stor stor effekt på historiens udfald. Det er en fornem opgave og et tillidsfuldt hverv at være lytter. I Styrkehistorier forsøger vi med enkle regler at skabe de optimale rammer for lytterne. Små “ubetydelige” historier bliver store og får betydning, når de bliver modtaget af kærlige ører og åbne øjne.
Andre måder at bruge spillet på
Når I har spillet Styrkehistorier et par gange, kan I begynde at eksperimentere med jeres måde at gøre det på. Nogle bruger bruger f.eks. spillet til at
indlede personalemøder med en historie fra hverdagen, og give feedback via styrker
give feedback på opgaver, forestillinger, præsentationer med styrker
fortælle historier og tildele styrker om f.eks. et barn, en kunde, en borger, som man har brug for at se i et nyt lys
Vejledning
Inddel grupper Tag ansvaret for at inddele deltagerne i grupper. Bed dem finde sammen i grupper af 4 med nogen der har
samme farve i tøjet
fødselsdag i samme måned
eller?
En opgave én deadline Introducer til en opgave af gangen. Hvis der er mange grupper i gang, kan det gøres kollektivt. Det er optimalt, hvis du kan nå rundt til grupperne hver for sig og give dem nye instrukser, når de har brug for det.
Sørg for at skabe en rar og let atmosfære, hvor deltagerne ikke føler de skal præstere. En lille leg kan være en god start. Introducer gerne til styrkehistorier ved at vise det live.
Godt igang
Træk et fortællekort og fortæl i 3 minutter. Lad nogle af deltagerne sidde med styrkekortene foran sig, så de kan tildele dig styrker bagefter. Hjælp gerne til. Gør det tydeligt, at der er forskel på styrker og færdigheder. En Styrke er som en mental knap. Når der bliver trykket på den får du energi og ting bliver lette. En færdighed er noget du har lært. I skolen, på arbejdet, derhjemme. Du mestrer det, men det giver dig ikke nødvendigvis energi.
Hav tålmodighed. Deltagerne skal lige have lov til at lære spillet at kende. Måske er de første historier ikke så lange. Det gør ikke noget. Spillet finder sin form efter et par runder.
Hjælp deltagerne med at løse opgaven Der er ganske få regler i Styrkehistorier. Hjælp deltagerne med at bruge dem. Så de fortæller, når de fortæller og lytter, når de lytter. I vores hverdagskommunikation gør tit det hele på en gang, derfor vil deltagerne ofte falde tilbage til at kommentere og bryde ind, når de bliver ivrige. Hjælp også deltagerne til at tage udgangspunkt i styrkerne, og det der kan lade sig gøre, når de skal give feedback på en udfordring.
At tale med udgangspunkt i styrkerne er et lille kærligt benspænd, der giver deltagerne mulighed for, at slippe for deres vanlige repetoir af gode råd.
Tænk over konteksten
Måske har du selv haft en god oplevelse med Styrkehistorier? Tænk over, hvilken kontekst du selv spillede i, og hvilken kontekst du bringer spillet ind i nu. Der er forskel på at spille spillet i f.eks. en uddannelsessituation, hvor alle er åbne, nysgerrige og uden relationer i hverdagen og i en arbejdssituation, hvor der f.eks. er både ledere og medarbejdere til stede. Giv derfor deltagerne indblik i
hvorfor spiller vi dette spil
hvad skal de bruges til/hvad bliver det absolut ikke brugt til
tag ansvaret for, at det er dig, der sætter det igang.
--
Gnisten i arbejdslivet præsenterer, med udgangspunkt i solid forskning inden for især positiv psykologi, konkrete og relevante anvisninger på, hvordan du kan lære at fokusere på dine styrker. Bogen kan være din hjælp til at realisere mere af det potentiale du ved, du har – hvis du er villig til at investere tid, nærvær, nysgerrighed og refleksion.
Bogen henvender sig til alle, der ønsker at blive klogere på deres styrker. Måske du overvejer jobskifte, men mangler inspiration til valg af retning. Måske du er ledig og mangler energi og robusthed i din jobsøgning, eller måske er du på jagt efter øvelser, der aktiverer det bedste ved dig – nemlig dine styrker.